Rodzaje batów kuchennych i różnice między nimi

02.04.2020

Jednym z istotnych elementów kuchni jest blat. W końcu to na nim będziemy wykonywać większość prac i to on będzie najbardziej narażony na uszkodzenie czy zaplamienie. Zatem jaki blat wybrać, żeby się pięknie prezentował, a jednocześnie był trwały i „bezobsługowy”. Poniżej opisujemy najbardziej popularne materiały blatowe wraz z ich zaletami i wadami.


BLATY LAMINOWANE

Blaty laminowane wykonane są z płyty wiórowej, na którą naklejona jest warstwa laminatu. Z tego względu nie ma możliwości zastosowania zlewozmywaka podwieszanego. Blaty te posiadają zaobloną krawędź. Sprawia to,  że tego typu blaty wizualnie nie wyglądają najładniej.  Ich grubość to 38 mm, a więc są stosunkowo grube i nie wpisują się w aktualne trendy, zwłaszcza przy wnętrzach nowoczesnych.  Istnieją również blaty laminowane, z krawędzią na prosto, w których krawędź może być wykończona tym samym laminatem co powierzchnia robocza lub odpowiednio dobranym materiałem PCV dzięki czemu krawędź wygląda bardziej estetycznie oraz jest trwalsza. Wśród najbardziej popularnych producentów blatów laminowanych możemy wyróżnić firmy: Egger, Swiss Krono, Pfleiderer, Kronospan.

ZALETY

  1. Oszczędność pieniędzy – niska cena w porównaniu z blatem drewnianym czy kamiennym,
  2. Odporne na plamy i łatwe w utrzymaniu,
  3. Higieniczne i bezpieczne dla żywności.

WADY

  1. Grubość 38 mm,
  2. Zaoblona krawędź,
  3. Łączenia narażone na wilgoć.


BLATY DREWNIANE

Drewniany blat w kuchni prezentuje się stylowo i elegancko, a ponadto dodaje wnętrzu ciepła. Przeważnie jest zestawiany z meblami stylizowanymi, ale bardzo dobrze komponuje się również z gładkimi, nowoczesnymi formami. Nie każdy gatunek drewna nadaje się na blat kuchenny. Spośród krajowych możemy wymienić dąb, buk i jesion, natomiast z zagranicznych gatunków polecane są mahoń, iroko, teak, merbau. Egzotyczne gatunki drewna są twardsze i lepiej znoszą wysokie temperatury oraz wilgoć, niż nasze krajowe.

Image title

Jeśli chodzi o wykończenie blatu drewnianego to może to być lakier lub olej. Każde z tych rozwiązań ma swoje zalety i wady. Blat lakierowany jest bardziej odporny na wilgoć i jest łatwiejszy w utrzymaniu czystości. Trzeba jednak pamiętać, że zabezpiecza nam wyłącznie powierzchniowo, w związku z tym przy ewentualnym uszkodzeniu powłoki lakierniczej mamy surowe drewno. Inaczej jest w przypadku oleju, który wnika w głąb, dzięki czemu lepiej konserwuje drewno. Należy jednak pamiętać, że konieczne jest systematyczne olejowanie.

ZALETY

  1. Walory estetyczne zwłaszcza w połączeniu z meblami stylizowanymi,

WADY

  1. Nieodporne na wilgoć,
  2. Podatność na uszkodzenia mechaniczne,
  3. W przypadku blatów olejowanych konieczność regularnego impregnowania.


BLATY GRANITOWE

Blaty granitowe charakteryzują się tym, że są bardzo twarde przez co są one odporne na ścieranie i zarysowania. Ponadto przy regularnej impregnacji będą one odporne na wchłanianie tłuszczów, czy różnego rodzaju soków. Blaty granitowe są bardzo estetyczne przez co nadają wnętrzu elegancji.

#granit

ZALETY

  1. Walory estetyczne,
  2. Higieniczne i bezpieczne dla żywności,
  3. Łatwe do utrzymania w czystości,
  4. Wysoka odporność na zarysowania, wyszczerbianie i wodę,
  5. Odporność na kwasy używane w kuchni tj. te zawarte w soku  z cytryny czy occie,
  6. W 100% naturalny – nie jest wytwarzany tylko pozyskiwany.

WADY

  1. Kolorystyka – duża wzorzystość zwłaszcza w przypadku jasnych kolorów


BLATY Z KONGLOMERATU KWARCOWEGO

Konglomeraty kwarcowe są wytwarzane z naturalnych materiałów pochodzenia kamiennego, do których dodawane są spoiwa polimerowe (żywice) czy pigmenty. Im więcej kwarcu w składzie tym lepiej, ponieważ dzięki temu blat jest twardszy i bardziej odporny  na temperaturę. Jednocześnie pozostałe dodatki pod wpływem wysokiej temperatury mogą się odbarwić. Największą zaletą konglomeratów kwarcowych jak mnogość kolorów oraz wzorów, w tym idealnie jednobarwne np. szare, białe.

#konglomerat #silestone

Wśród najbardziej popularnych producentów konglomeratów kwarcowych możemy wyróżnić: Silestone, Compac, Technistone, Santa Margherita, SiQuartz.

ZALETY

  1. Walory estetyczne,
  2. Higieniczne i bezpieczne dla żywności,
  3. Łatwe do utrzymania w czystości,
  4. Wysoka odporność na zarysowania, wyszczerbianie i wodę,
  5. Odporność na kwasy używane w kuchni tj. te zawarte w soku  z cytryny czy occie.

WADY

  1. Nieodporne na wysokie temperatury


BLATY ZE SPIEKÓW KWARCOWYCH

W skład spieków kwarcowych wchodzą wyłącznie naturalne materiały, głównie kwarc, ale również łupki, granity i pigmenty ceramiczne. Podstawową różnicą w stosunku do konglomeratów kwarcowych jest proces produkcyjny dzięki, któremu została wyeliminowana konieczność stosowania dodatkowych składników spajających. Granulat jest najpierw prasowany pod bardzo wysokim ciśnieniem, a następnie wypalany w temperaturze powyżej 1200 stopni. W ten sposób powstają idealnie płaskie, wielkoformatowe płyty, które posiadają unikalne właściwości.

#spiek #Neolith

Przede wszystkim są to materiały odporne na ścieranie, zarysowanie, wysokie temperatury i ogień. Są to najtwardsze z materiałów blatowych przez co są one bardziej podatne na wyszczerbienia na krawędziach niż granity, czy konglomeraty kwarcowe. Wśród najbardziej popularnych producentów spieków kwarcowych możemy wyróżnić firmy: Neolith, Laminam, Dekton, Lapitec.

ZALETY

  1. Walory estetyczne,
  2. Higieniczne i bezpieczne dla żywności,
  3. Łatwe do utrzymania w czystości,
  4. Wysoka odporność na zarysowania, wyszczerbianie i wodę,
  5. Odporność na wysokie temperatury i bezpośredni ogień,
  6. Odporność na kwasy używane w kuchni tj. te zawarte w soku  z cytryny czy occie,
  7. W 100% naturalny bez dodatków żywicznych,
  8. W 100% nadaje się do odzysku.

WADY

  1. Bardziej podatny na wyszczerbienia na krawędziach niż granity czy konglomeraty kwarcowe.


INNE MATERIAŁY

Z innych materiałów blatowych możemy wyróżnić blaty wykonane ze stali, marmuru, konglomeratów akrylowych, betonu. Nie będziemy ich szerzej omawiać ze względu na to, że nie są one zbyt popularne (blaty stalowe czy betonowe) lub nie są zalecane do stosowania w kuchni.

Image title

Na przykład marmur jest bardzo nasiąkliwy przez co łatwo się plami, a dodatkowo nie jest odporny na kwasy, np. sok z cytryny. W przypadku konglomeratów akrylowych typu Corian, Kerrock czy Staron są one miękkie przez co bardzo łatwo je zarysować.